Soorten Beengeleiders
Beengeleiders
Naast de gebruikelijke hoortoestellen die met name voor luchtgeleidingsverliezen beschikbaar zijn – zoals lawaai- en leeftijdslechthorendheid en erfelijke gehoorverliezen – zijn er dus ook geavanceerde hoortoestellen beschikbaar voor mensen met een middenoorproblematiek.

Verschillende soorten beengeleiders
Hoorbril
Om te beginnen de meest voorkomende en ook bijzonder praktische oplossing: de hoorbril. Een bril dus die elk woord verstaat. U kunt een hoorbril kiezen uit de nieuwste collectie van een van onze fabrikanten. Met een ruime keuze uit vele modieuze monturen. Bij deze monturen zijn de trilblokjes alvast standaard verbonden met de veer van uw montuur. Door nieuwe techniek en design wordt het trilblokje discreet geïntegreerd zodat de extra voordelen van uw bril niet zichtbaar, maar natuurlijk wel hoorbaar zijn.
Maar ook uw eigen favoriete merkmontuur kan discreet worden voorzien van een brilveer met trilblokje. Van Gucci tot Calvin Klein, heel veel is mogelijk. De ‘trilblokveer’ wordt op uw montuur geschoven of geklikt, afhankelijk van de fabrikant. En dat is heel praktisch want u gebruikt in dit geval slechts één hoorsysteem voor verschillende monturen. Aan het einde van de brilveer zit het trilblokje dat rustig tegen het mastoïd duwt. Dit zorgt voor een perfecte en veilige en hoogwaardige overdracht van het geluid naar het binnenoor.
Een combinatie met een ‘gewoon’ hoortoestel voor het ene en een beengeleider voor het andere oor? Het is allemaal mogelijk. Uw hoorbril wordt voor een perfecte passing door uw audicien en opticien precies op maat voor u gemaakt. Uw bril wordt daarmee een uniek auditief en visueel systeem van horen en zien dat een individueel, exclusief en hoogwaardig draagcomfort heeft.


Headset of diadeem
Een tweede manier om een beengeleider te dragen is in de vorm van een headset of diadeem. Deze kunnen heel precies op maat worden gebogen. Aan de zijkant van de headset of diadeem zit het trilblokje dat daarmee comfortabel tegen het mastoïd ligt.
Hoofdband
Tot slot is een hoofdband verkrijgbaar. In de hoofdband zit het trilblokje bevestigd. De hoofdband is vooral geschikt voor kinderen en is verkrijgbaar in vele materialen en kleuren.
Beengeleiders
Middenoor
Het binnenoor is nog intact, maar het middenoor geeft problemen. Of het is niet mogelijk om iets in het buitenoor te dragen. Het alternatief is dan een beengeleidings hoortoestel óf een zogenaamd botverankerd hoortoestel. Deze hoortoestellen zorgen ervoor dat het verlies tussen het middenoor en het buitenoor wordt gecompenseerd. En nog even technisch gezien, gebeurt dat zo: Het geluid wordt opgepakt door een microfoon en wordt aan een versterker doorgegeven die de akoestische geluiden omzet in elektrische signalen. Deze elektrische signalen worden omgezet in mechanische trillingen die dan doorgegeven worden met een klein trilblokje dat rust op het mastoïd of via een implantaat in het schedelbot. Hierdoor komt het geluid via de schedel direct in het binnenoor waar het wordt omgezet naar de gehoorzenuw en die alle informatie doorgeeft aan de hersenen.


Beengeleiders met trilblokje
Een veel gebruikte manier om de trilling door te geven is met een trilblokje dat geplaatst wordt op het bot vlak achter het oor, het mastoïd. Hierbij gaan de trillingen dus eerst door de huid. Dit had
eerder soms het bezwaar dat de huid de trillingen iets absorbeerde waardoor het geluid wat aan sterkte verloor. De nieuwste generaties beengeleiders worden digitaal geprogrammeerd en zijn
daarmee sterk verbeterd waardoor dit verlies niet meer optreedt. Bovendien hoeft het trilblokje, dat een klein beetje op een kussentje lijkt, niet heel stevig op het bot te drukken. Het voordeel is een comfortabel draagplezier waarbij nog maar zelden gevoeligheid optreedt van de huid. Een ander voordeel is dat er geen operatie nodig is. De externe beengeleiders kunnen gemakkelijk, snel en effectief worden aangepast. Cosmetisch is er op het gebied van beengeleiders met een trilblokje veel veranderd, ze kunnen op verschillende manieren vrijwel onzichtbaar worden gedragen.
Botverankerd hoortoestel
Een botverankerd hoortoestel maakt gebruik van directe beengeleiding en een operatief ingebracht implantaat in de schedel. De geluidsprocessor zet het geluid om in mechanische trillingen. Deze trillingen worden via het toestel en het implantaat direct via de schedel aan het binnenoor door gegeven. Daarom heet het dus directe beengeleiding.